Kies een onderwerp
Uniek in nederland de cross-over opleiding Zorgtechnicusdonderdag 13 april 2017

De mbo opleiding Zorgtechnicus (niveau 4) is tot stand gekomen door de onderlinge samenwerking tussen de ROC’s Arcus, Gilde Opleidingen, ROC Leeuwenborgh, het bedrijfsleven en zorginstellingen. In september 2016 is er een aanvraag ingediend voor een cross-over van de opleiding. De opleiding wordt gevormd door een mix van delen van bestaande techniek- en zorgopleidingen, waardoor de totale inhoud van deze nieuwe beroepsopleiding beter aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. De Minister van OCW heeft deze maand laten weten dat de aanvraag voor de cross-over van de opleiding zorgtechnicus goedgekeurd is. Dit is heel uniek in Nederland!

Officieel van start
Daarmee wordt de opleiding Zorgtechnicus (Middenkader BOL) officieel opgenomen in het crebo-register onder nummer 26002 en kan de opleiding starten. Vanaf het schooljaar 2017/2018 kunnen studenten deze opleiding gaan volgen. Onder regie van ZorgTechniek Limburg (ZTL)  gebeurde dit, onder een andere noemer, de afgelopen drie jaar al bij Gilde Opleidingen en het Techniekcollege (Arcus College/ ROC Leeuwenborgh). Door de toekenning van de Cross-over heeft de opleiding Zorgtechnicus nu een eigen status en krijgen de studenten ook een diploma met de titel Zorgtechnicus.

Met dank aan
Ren Hendrix, Directeur ZTL: “De ontwikkeling en erkenning van de nieuwe opleiding Zorgtechnicus was een van de belangrijkste doelstellingen van Zorgtechniek Limburg. Dankzij de inspanningen en het doorzettingsvermogen van de medewerkers van ZTL, evenals van vakdocenten en ontwikkelaars, die deze opleiding hebben vormgegeven, hebben we dit mooie resultaat kunnen behalen.”

Medireva vertelt
Henny Hutzemakers, Directeur Medireva: “Mijn wens is een opleiding die studenten aflevert die meteen aan de slag kunnen als zorgtechnicus. Daarvoor hebben zij gedegen kennis nodig over domotica, over rolstoeltechniek en op paramedisch gebied. Daarnaast moeten zij op de hoogte zijn van relevante wet- en regelgeving. We werken daarvoor graag samen met ZTL, omdat we geloven in deze toekomstgerichte opleiding waarbij zorg en techniek niet zonder elkaar kunnen. Daarom is de komst van deze opleiding ook van groot belang voor ons en vele andere partijen in de markt.”

Over de opleiding
De nieuwe opleiding Zorgtechnicus speelt in op de huidige marktontwikkelingen. De opleiding is met name gericht op techniek en bevat daarnaast medische- en sociaal-communicatieve vakken zodat de Zorgtechnicus ook de taal van de zorg spreekt en kan signaleren waar nodig. Technologische oplossingen doen, mede ingegeven door de marktontwikkelingen, steeds meer hun intrede in de zorg- en welzijnssector om bijvoorbeeld cliënten langer zelfstandig te kunnen laten wonen.

De opleiding zorgtechnicus leidt toekomstige werknemers op om binnen de sector zorg en het bedrijfsleven aan de slag te kunnen met deze technologische oplossingen. De baankansen voor studenten met deze opleiding zijn goed. Een woordvoerster van het UWV voert hier meerdere redenen voor aan; jongeren worden gezien de vergrijzing op de arbeidsmarkt een schaarser goed, de werkgelegenheid in de zorg neemt toe als gevolg van de vergrijzing en daarbij is er in de zorg sprake van een verdergaande ‘technologisering’. 

EINDE PERSBERICHT

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen

Irma Huis in ’t Veld, telefoon: 06-57562845.

 

Het Expertisecentrum Innovatieve Zorg Technologie (EIZT) wil bijdragen aan de realisatie van toekomstbestendige, langdurige zorg, een gezonde zorgeconomie en het bevorderen van nieuwe bedrijvigheid. Het expertisecentrum wil het aantal professionals verhogen dat in staat is nieuwe zorgconcepten te ontwikkelen en uit te voeren. Ze richt zich daarbij op zowel zorginstellingen als bedrijven. EIZT heeft ook als doel om met onderzoek een bijdrage te leveren aan een toekomstbestendige zorgpraktijk. Tenslotte wil het centrum het aantal geslaagde, geïmplementeerde vernieuwingen in de zorg verhogen. Technologie loopt als een rode draad door deze doelstellingen.

Zorgtechniek Limburg (ZTL) is de plek waar onderwijsorganisaties in het middelbaar beroepsonderwijs, zorgaanbieders en bedrijfsleven elkaars expertise benutten om de implementatie van technologie in de zorg te versterken en te versnellen. De toegepaste technologie binnen de zorgsector vraagt nieuwe vaardigheden van toekomstige verzorgenden, verpleegkundigen en technici. ZTL streeft ernaar de bestaande zorgopleidingen af te stemmen op de nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo ontwikkelt en implementeert zij voor zittend zorgpersoneel bijscholingsprogramma’s en modules op het terrein van Zorg en Technologie. Ook zet zij een nieuwe techniekopleiding, Zorgtechnicus, in de markt.

 
 Download PDF

Cookies zorgen ervoor dat onze website de voor jou relevante informatie biedt. Meer weten over ons cookiebeleid?