Sophianum Technasium wint 2e keer finalewedstrijd moleculair koken!

Ook dit jaar mochten 6 teams van het Technasium Havo en VWO van het Bernardinus College, het Graaf Huyn College en het Sophianum meedoen aan de finalewedstrijd moleculair koken. Acht weken lang hebben de techneuten op school een project gedraaid over moleculair koken en dit afgesloten met een kookwedstrijd. De 2 winnende teams per school waren afgelopen woensdag 30 november te gast bij Arcus om deze gerechten nogmaals te maken voor de finale. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Museumplein, onderdeel van Continium in Kerkrade. Harrie Slechtriem, projectmedewerker van het Museumplein wil een aantal technieken gaan gebruiken voor de workshops fooddesign aan basisscholen.

Live stream
De teams van 3 of 4 scholieren werden ontvangen met koffie en vlaai in ons leerrestaurant. Voor de meegekomen ouders en docenten was daar een live stream aangelegd met de keuken, zodat zij konden volgen wat daar gebeurde. De eerste challenge die ze aangingen was het namaken van een gerecht die de koks van onze school hebben voorgedaan, de scholieren moesten hier nog een moleculaire toevoeging aan geven. Het team met de beste en meest creatieve techniek kreeg uiteraard de meeste punten.

 

Challenge 2
Tijdens de lunch konden de scholieren nog iets leren op de “foodmarkt” waar studenten, docenten en een vertegenwoordiger van de Hanos allerlei gerechten moleculair bereiden en apparatuur showden voor moleculair koken. Hierna gingen de leerlingen met hun eigen ingrediënten aan de slag in onze keuken. Ze kregen een uur om een hoofdgerecht en nagerecht te maken. Messen werden over en weer doorgegeven en de staafmixers en stikstof waren gewilde items en het resultaat mocht er zijn. De jury, bestaande uit 2 koks en Harrie  Slechtriem kozen de winnaars. Myrthe, Yara en Shelly van het Sophianum waren enorm verrast dat zij de meeste punten hadden verzameld met beide challenges. Ze kijken al uit naar het diner in ons restaurant, dat zie hiermee gewonnen hebben. Een sfeerfilmpje van student Roel Pienemann (leerwerkbedrijf Bravo KTM) van deze inspirerende dag volgt. 

Arcus stijgt in twee jaar tijd 13 plekken in de MBO Keuzegids
“Techniek? Dat gaat allang niet meer om blauwe overalls en vieze handen."
Arcus winnaars Hackathon naar Den Haag!
Werknemers van Thomas Regout, IAC, STORK en SPIE behalen diploma
€ 630.000,- provinciale subsidie voor meer en beter opgeleide technici; onderwijs versterkt relatie met bedrijfsleven
Hidde de Brabander op bezoek Arcus Bakker tijdens de open dag
Wordt Arcus een Fairtrade school?
Workshoprondes Handel & Ondernemerschap
Arcus team wordt derde tijdens 48-uurs Hackathon!