21 deelnemers een mbo diploma bij VDL Nedcar

Deze week hebben 21 deelnemers een mbo diploma bij VDL Nedcar. Voor een groot gedeelte (zestien personen) zijn dit VDL Nedcar medewerkers, die naast hun werk een opleiding hebben gevolgd. Een knappe prestatie, gezien de dynamiek bij VDL Nedcar, en de tijd die een opleiding volgen kost. Vijf deelnemers zijn studenten, die als BOL deelnemer stage volgen bij VDL Nedcar, maar ook op locatie les krijgen. Een uniek concept. Vorig jaar stroomden uit deze “BOL” klas eerder al 10 deelnemers met een diploma, die nu allemaal een baan hebben bij VDL Nedcar. Deze 5 deelnemers zijn de volgende groep BOL afstudeerders.

Om dit te bewerkstelligen is een stevige partnership nodig tussen Techniekcollege en VDL Nedcar, onder gebracht in project Tech2Create. Ronald Paulissen (programmamanager Tech2Create): “We werken nu al twee jaar intensief met VDL Nedcar samen om hun opleidingsbehoefte in te vullen. En dat is soms een behoorlijke uitdaging. Maar het resultaat mag er dan ook zijn. Momenteel volgen ongeveer 200 medewerkers een mbo opleiding techniek. Voor de interne werving, voorlichting en intake zitten onze eigen mensen op locatie om dit te regelen en uit te voeren. Evenals de lesgevende docenten. VDL Nedcar heeft geïnvesteerd in leslokalen en praktijkapparatuur om dit te faciliteren. We werken tevens intensief samen met Leeuwenborgh. Zij zijn verantwoordelijk voor de logistieke opleidingen bij VDL Nedcar. Dit betreft nog eens zo’n 80 BBL deelnemers, waarvan een groot gedeelte eveneens deze weken een diploma ontvangt. Bovendien kennen we maatwerk trajecten, zoals de eerste groep entree/BBL. Deze opleiding is gericht op zogenaamde zij-instroom, voor mensen die een tijd niet gewerkt hebben, of geen of een andere vooropleiding hebben. Een traject dat opgepakt is met afdeling entree en taal, waarbij we een stap willen zetten naar geïntegreerd taalonderwijs. De inhoud van de mbo opleidingen wordt toegesneden op de praktijk van VDL Nedcar, waardoor de koppeling van theorie aan de praktijk optimaal is. Dit maakt leren rijker, makkelijker en leuker”.

De uitdagingen bij VDL Nedcar zijn fantastisch, maar ook intensief. Paula Boekhorst, onderwijsmanager bedrijfsopleidingen Techniekcollege ; “ons onderwijs, en specifiek de afdeling bedrijfsopleidingen, wordt behoorlijk uit haar comfort zone geslagen. VDL Nedcar is bijvoorbeeld over gegaan op 2-ploegendienst. De roosteraars van een ROC weten dat als je in een dergelijke context toch onderwijs wil organiseren, buiten werktijd, op locatie, dit een enorme opgave is. Door de dynamiek van VDL Nedcar verloopt niet alles volgens de normale procedures. En toch lukt het, met vereende krachten, van zowel docenten als ondersteuning. We laten hiermee zien een volwaardige partner te zijn voor dit soort maatwerk projecten, we hebben samen een kleine school opgebouwd bij VDL Nedcar. We dragen hiermee bij aan een ontwikkeling van mensen in de regio, een prestatie om trots op te zijn! 

Een bezoek meer dan waard!
Vormgevers van de toekomst- Expo Ligne van 19 t/m 27 januari
Let op: Arcus studenten collecteren niet aan de deur
Samen opleiden Beroepsonderwijs Limburg
Multidisciplinair kunstproject met studenten van Arcus
Onderwijs volgt ontwikkelingen automotive op de voet
Vormgevers van de toekomst expo
Opleiding Dienstverlening, uitstroom Helpende Zorg en Welzijn BBL
Van idee naar werkelijkheid