Zorg assistenten (doktors-, apothekers- en tandartsassistent)

Als doktersassistent ben jij de rechterhand van de arts en het gezicht, zeg maar gerust visitekaartje, van de praktijk. Jij zult altijd het eerste patiëntcontact hebben en dat is uiterst belangrijk. Je moet namelijk heel precies kunnen inschatten wat de aard van de klachten is, hoe ernstig die zijn en of er direct hulp moet worden verleend. Anders plan je een afspraak. Voor de patiënten ben je het luisterend oor en vaak ook vertrouwenspersoon. Ze bellen je met vragen of gewoon om hun verhaal te doen. Deze persoonlijke contacten geven je veel voldoening en daar probeer je ook altijd tijd voor vrij te maken. Maar soms moet je wat zakelijker en doortastend zijn. Jij moet dat steeds afwegen. Als doktersassistent help je de arts bij bepaalde behandelingen, maar je voert ook zelf medische handelingen uit, zoals bloedprikken. En als er geen patiënten in de praktijk aanwezig zijn, zorg je dat de administratie wordt bijgewerkt. Zo ziet je toekomstige baan er misschien wel uit. Maar als doktersassistent kun je ook aan de slag bij een polikliniek in een ziekenhuis, bij de GGD of  bij een huisartsenpost. In dat geval moet je ook bereid zijn avond- of nachtdiensten te draaien.

Een tandartsassistent is een echte duizendpoot. Je maakt de afspraken, ontvangt de patiënten aan de balie en zorgt ervoor dat ze zich snel op hun gemak voelen. Zonder jou kan de tandarts niet aan de slag. Voordat een behandeling begint, zet jij alles klaar. En als de tandarts aan het werk is, geef je de juiste instrumenten en materialen aan. Dat moet precies en efficiënt gebeuren. En dat kan alleen maar als jij exact weet wat de tandarts aan het doen is. Dus je moet alles van de kaak, het gebit en de gebitsbehandeling weten. Daarbij verricht je ook zelfstandig bepaalde handelingen zoals het geven van poetsinstructies en fluoridebehandelingen. Ten slotte valt ook nog eens de administratie onder jouw verantwoordelijkheid. Echt een leuke baan met verantwoordelijkheid en afwisseling. Als tandartsassistent kun je ook aan de slag bij een kaakchirurg, orthodontist of een gemengde praktijk.

Het uitgeven van geneesmiddelen is een zeer verantwoordelijk beroep waar je veel kennis bij nodig hebt. Als apothekersassisstent moet je precies weten hoe medicijnen worden bereid, waarvoor ze dienen en hoe ze gebruikt moeten worden. Dit kun je ook eenvoudig aan de mensen uitleggen. Maar je geeft niet alleen voorlichting over medicijngebruik. Je weet namelijk ook alles over wondverzorging, diabetes, cara, incontinentie en ouderdom.  Met goede adviezen kun jij mensen gerust stellen en echt vooruit helpen. Het is een beroep waar je heel erg gestructureerd moet werken en nauwkeurig alle protocollen moet volgen. Jij en je collega’s controleren elkaar dan ook voortdurend want met geneesmiddelen kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Ben jij heel precies in je werk en help je mensen graag verder? Dan is het werken in een apotheek, ziekenhuisapotheek of bereidingsapotheek misschien wel wat voor jou.

Wil je je aanmelden voor een opleiding ?

Klik hier
Wil je deelnemen aan meeloopdag?

Kik hierStap in de wereld van:

Cookies zorgen ervoor dat onze website de voor jou relevante informatie biedt. Meer weten over ons cookiebeleid?