Studiekeuzetips

Ken jezelf

Probeer voor jezelf helder te krijgen wie je bent. Ga na waar je interesses liggen en wat je leuk vindt. Werk je graag zelfstandig of vind je het omgaan met mensen juist belangrijk? Wil je vrijheid? Neem je graag verantwoordelijkheid? Waar ben je goed in? Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen?

Neem de tijd

Realiseer je dat je een belangrijke beslissing neemt. Investeer daar dan ook tijd en energie in. Dat is echt de moeite waard. Want als je een verkeerde keuze maakt en je opleiding niet afrondt, kost het je nog veel meer tijd (en geld).

Doe een test

Maak een studiekeuzetest. Dan krijg je een globale indruk van de studierichting die bij je past. Waarschijnlijk heb je zo’n test al op school gedaan, maar ga ook eens naar deze test. Daar kun je jouw talenten in kaart brengen.


Informatie verzamelen

Als je een indruk hebt van de richting waarin je wilt studeren, ga dan aan de slag met lezen. Kijk wat je vindt op het internet, lees folders over de opleidingen en probeer je een beeld te vormen van jouw toekomstig beroep. Er zijn ook filmpjes over allerlei beroepen zowel op onze site als op YouTube te vinden.  Of zoek op MBO-stad

Ga op pad

Een goede studiekeuze kun je alleen maar maken als je eropuit gaat. Bezoek onze Open Dag op 26 november 2017 en schrijf je in voor een van de meeloopdagen. Wees dan niet bang om al je vragen te stellen aan de voorlichters, docenten en studenten. Iedereen helpt je graag verder.

Luister naar jezelf

Het is goed om met anderen over je studiekeuze te praten. Andere mensen zien soms heel duidelijk wat bij je past. Vraag vooral waarom ze vinden dat een bepaalde studie bij je past. Denk daar dan goed over na. Maar luister vervolgens vooral naar jezelf. Laat je niet te veel beïnvloeden en vertrouw op je gevoel. Je moet een studie kiezen die je echt interesseert.

Trek aan de bel

In de meeste gevallen kom je via bovenstaande stappen tot een weloverwogen studiekeuze. Toch kan het gebeuren dat je het nog steeds niet weet. Ga dan niet bij de pakken neerzitten. Schrijf je ook niet zomaar bij een opleiding in ‘omdat je toch iets moet’. In dat geval bel je gewoon met ons Studenteninformatiepunt STIP. Zij helpen je om de juiste keuze te maken. STIP is te bereiken op telefoonnummer 088-0272870.

Ga eens kijken bij iemand die de baan van jouw dromen heeft. De praktijk leert je veel.

 

 

Cookies zorgen ervoor dat onze website de voor jou relevante informatie biedt. Meer weten over ons cookiebeleid?