Van vmbo naar mbo

Welke mbo-opleiding is geschikt voor jou?

Je wilt na het behalen van je vmbo-diploma doorstuderen aan een mbo-opleiding, maar welke opleiding is dan geschikt voor jou? Veel vmbo-ers lopen rond met deze vraag.

Bij het maken van zo’n keus spelen veel zaken een rol. In welke richting wil ik verder, welk beroep, op welke niveau mbo kan ik met mijn diploma worden aangenomen, enz.?

Op het vmbo kunnen je decaan en je mentor je al hiermee behulpzaam zijn. Vanuit het Arcus College willen we je bij die keuze helpen door voorlichtingsavonden te organiseren, je te ontvangen op de Open dag, waar je demonstraties kunt zien, kunt praten met mbo-studenten en docenten. En we bieden je bij veel opleidingen de mogelijkheid om een dagje mee te lopen.

Laten we je alvast met 2 mogelijke vragen op weg helpen:

-Binnen welk mbo-niveau kan ik met mijn vmbo-diploma een opleiding zoeken?

In het vmbo bereiden de theoretische, gemengde  en kaderberoepsgerichte leerweg je voor op het kunnen gaan volgen van een mbo-vakopleiding (niveau 3) of een mbo-middenkaderopleiding (niveau 4).

De basisberoepsgerichte leerweg biedt je de mogelijkheid om op het mbo een basisberoepsopleiding (niveau 2) te gaan volgen.

Heb je geen vmbo-diploma behaalt dan kun je op het mbo alleen maar een Entree-opleiding volgen.

Klik hier voor de toelatingseisen.

 

-Speelt de sector waarbinnen ik in het vmbo een diploma heb behaald nog een rol in het mbo?

Je volgt op het vmbo ook de lessen in een bepaalde sector.

Ga je nu op het mbo in diezelfde sector een vervolgopleiding volgen dan gelden de normale toelatingseisen van het Arcus, maar geen extra eisen.

Wil je echter starten in een mbo-opleiding in een andere sector dan de sector waarin je op het vmbo les kreeg, dan gelden er naast de normale toelatingseisen van het Arcus nog specifieke eisen. Klik hier voor Toelatingseisen.

 

Overstap vmbo-mbo is een grote stap

Veel startende studenten vinden de overgang naar het mbo best wel een grote stap. Niet alleen de school is anders. Er worden ook andere dingen van je verwacht. Natuurlijk krijg je daarbij begeleiding. Maar we verwachten wel van jou veel meer initiatief en zelfstandigheid.

Bij het maken van de opleidingskeus moet je dus ook kritisch naar jezelf als persoon kijken: wat kan ik?, hoe bereid ik me goed voor op wat me te wachten staat?, wie kan me helpen om meteen een goede start te maken?, enz. Dan maakt het volgen van een mbo-opleiding al een stuk makkelijker.

 

Klik hier voor de Opleidingenzoeker.

Cookies zorgen ervoor dat onze website de voor jou relevante informatie biedt. Meer weten over ons cookiebeleid?