Van mbo naar hbo

Op dit moment geeft elk mbo-diploma niveau 4 recht op toelating aan hoger onderwijs.

In de toekomst kunnen de toelatingsvoorwaarden voor het hbo veranderen. Dan kun je alleen verder studeren aan het hbo met de juiste vooropleiding. Voor sommige opleidingen gelden bepaalde toelatingsvoorwaarden of is er een beperkt aantal studieplaatsen.

Als je niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden is het mogelijk om je toch aan te melden. Dan wordt er een toelatingsonderzoek door de hogeschool gedaan. Het resultaat leidt tot een bindend advies. Meer informatie vind je op de website van de hogeschool of informeer bij je mentor.

Zoeken naar een passende hbo-opleiding

De overstap van mbo naar hbo is niet altijd eenvoudig. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereidt op je keuze.  Eerst natuurlijk door je goed te informeren wat de opleiding (en het beroep) inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Maak daarvoor ook gebruik van Open dagen, voorlichting, meeloopdagen en proefstudeerdagen van de hogescholen. Sommige hogescholen organiseren ook speciale aansluitprogramma’s of summercourses. Je kunt ook gebruik maken van de ‘kies actief tool’. Dit is een zelfassessment dat je inzicht geeft in je aanwezige hbo-begincompetenties. Meer informatie vind je hier 
 

Voorbereiding ook binnen het mbo

Studenten die in schooljaar 2016-2017 starten krijgen gedurende hun opleiding, als ze door willen gaan studeren aan het hbo, doorstroomgerichte keuzedelen aangeboden. Deze keuzedelen kunnen je helpen bij het zoeken welke opleiding voor jou geschikt is en laat je al ervaren wat je in het hbo te wachten staat. Bepaalde keuzedelen helpen je ook als voor bepaalde vakken een hoger niveau nodig hebt om aan een hbo toegelaten te worden. 

Aanmelden HBO via Studielink

Aanmelden voor een opleiding moet je via studielink. Dit moet je vóór 1 mei voorafgaand aan het nieuwe studiejaar doen. De intake verschilt per hogeschool: in te vullen vragenlijsten, gesprek, bijeenkomsten, enz. Op grond van de dan verzamelde informatie krijg je een advies of de gekozen opleiding bij je past of dat je je keuze nogmaals moet overdenken. Dit advies is niet bindend.

Cookies zorgen ervoor dat onze website de voor jou relevante informatie biedt. Meer weten over ons cookiebeleid?