Beroepspraktijkvorming (stage)

Een belangrijk onderdeel van een MBO-opleiding is  het leren in de echte praktijk bij een bedrijf of een instelling, de stage. In het MBO noemen we dat echter beroepspraktijkvorming of afgekort BPV. Afhankelijk van de duur van de opleiding ben je een of meerdere periodes bezig met BPV. Je past dan de op school geleerde kennis en ervaring toe in de praktijk van je gekozen beroep en je werkt samen met collega’s die dat beroep uitoefenen.

Het vinden van een BPV-plaats is je eigen verantwoordelijkheid. Zo’n BPV-plaats moet wel een erkend leerbedrijf zijn voor de beroepsopleiding die je volgt, anders is de BPV ongeldig. De erkenning betekent dat het bedrijf ook daadwerkelijk het beroep dat jij wilt leren in huis heeft, dat je er begeleid wordt en dat het meewerkt aan hoe de school de opleiding heeft ingericht.

Via Stagemarkt.nl kun je gegevens vinden van voor MBO-opleidingen erkende leerbedrijven in Nederland.

BPV bij een BOL-opleiding

Als je een opleiding volgt via de Beroepsopleidende leerweg (BOL) dan heb je voor de BPV een Praktijkovereenkomst nodig, die door het bedrijf, de school en jezelf (en bij minderjarigen ook je ouders) getekend is.

BPV bij een BBL-opleiding

Bij Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) geldt dat je, om je te kunnen aanmelden voor de opleiding, een bedrijf gevonden hebt die met jou een arbeidsovereenkomst afgesloten heeft. Je bent dan bij dat bedrijf in dienst. Je ontvangt dan ook als leerling-werknemer volgens de CAO die bij die beroepssector hoort, een salaris.

Met de school sluit je dan ook nog een Praktijkovereenkomst af.

 

Wilt u zich als bedrijf aanmelden als stageplaats voor onze studenten? Vul dan het onderstaande formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

* verplichte velden

Cookies zorgen ervoor dat onze website de voor jou relevante informatie biedt. Meer weten over ons cookiebeleid?